top of page

Film

Leerdoelen

  1. Je kent de genres en kenmerken van de discipline film.

  2. Je weet het verschil tussen analoge en digitale bewerkingsmiddelen.

  3. Je kunt de kenmerken toepassen in de verdiepende keuzeopdracht.

Film is een serie stilstaande foto’s die- snel achter elkaar belicht- de illusie van bewegend beeld creëert. Het verlangen om een verhaal te vertellen met bewegende beelden is van alle tijden. Meer dan 30.000 jaar gele- den probeerden mensen al de beweging van rennende paarden over te brengen op een rotswand. In de 18de eeuw wordt de projectie uitgevonden: de techniek om met licht afbeeldingen op een scherm te projecteren. Mede door de uitvinding van de fotografie lukt het in 1895 voor het eerst om uit meerdere beelden beweging te laten ontstaan. Omdat de apparatuur zwaar is, duren de eerste films slechts enkele seconden. Vanaf de jaren ‘20 kan men beeld en geluid synchroon Laten afspelen. Vanaf de jaren ‘90 worden er ook digitale films gemaakt.

Verkennen

Doen 1

Maak zelf een filmmachine  in 7 minuten. Je krijgt van de docent een stevig papier met daarop 10 genummerde rechthoekjes van dezelfde maat. Je kunt nu bijvoorbeeld een bal laten rollen: teken een balletje in het eerste rechthoekje in de rechter onderhoek. Teken nu in elk rechthoekje dezelfde bal, maar steeds een stukje verder naar links tot het in het tiende rechthoekje in de linker onderhoek ligt. Knip nu alle rechthoekjes uit en zet je boekje in elkaar met een nietje aan de zijkant. Je kan ook sterretjes laten twinkelen door op elke bladzijde het sterretje ergens anders te tekenen of bloemen laten groeien door op elke bladzijde een bloemetje iets groter te tekenen.

Genres en kenmerken film

5 genres

  1. Docudrama: Een documentaire is non-fictie: een situatie uit de werkelijkheid wordt in beeld gebracht met als doel de kijker te informeren. Bijvoorbeeld een onderwerp uit de geschiedenis, een politieke kwestie, een maatschappelijk probleem of een levensverhaal, Als er een speelfilm van wordt gemaakt noem je dat een docudrama

  2. Drama: Een dramafilm gaat in de eerste plaats over emotionele thema’s en problemen tussen mensen. De filmmaker doet zijn best om de kijker zich te laten inleven in bepaalde personages. Typische dramafilms zijn oorlogsfilms, kostuumdrama’s, detectives en biografieën. In een actiefilm gaat het meer over actie dan het persoonlijke drama, maar vaak ook lopen verschillende genres door elkaar heen.

  3. Comedy: In dit genre ligt de nadruk op humor. Net als in theaterkomedies, waarin ook vaak eigenschappen van personages uitvergroot worden om het publiek te amuseren. Humor is universeel en makkelijk te communiceren, ook zonder geluid. Sommige van de eerste stomme films zijn comedy’s, waarin personages struikelen over hun eigen veters of tegen een deur aanlopen.

  4. Horror en Thriller: Trillers bezorgen de kijkers gevoelens van angst, spanning en verrassing. Suspense is belangrijk: langzaam gebeurt datgene waarvan de kijker al vermoedt dat het onvermijdelijk is. Het verhaal voert naar een hoogtepunt en zit vol plotwendingen en afleidingen. Horrorfilms draaien nog meer om angst en gruwel. Ook zitten daar clichés in.

  5. Arthouse: Arthouse of filmhuisfilms hebben in de eerste plaats een artistiek doel. De verhaallijn is experimenteel en vaak lastig te volgen. Deze films zijn minder commercieel: ze hoeven geen groot publiek te bereiken, zijn minder afhankelijk van grote productiehuizen en worden eenvoudiger gefinancierd.
     

6 kenmerken film

  1. Vertelling en regie: Meestal is er in een film sprake van een vertelling. Een samengesteld verhaal waarin personages zich in een bepaalde situatie bevinden, bijzondere ervaringen hebben en conflicten meemaken.

  2. Camera en kadrering: De camera brengt een verhaal in beeld met behulp van kadrering en camera standpunten. De kadrering is een beelduitsnede: dat deel dat je als kijker op het scherm ziet.

  3. Montage: Scenes worden zelden opgenomen in de uiteindelijke volgorde. Los geschoten shots krijgen pas betekenis als ze na het filmen aan elkaar worden geplakt tijdens de montage. De fase na de opnames heet de postproductie.

  4. Geluidsontwerp: Filmmakers proberen het geluid zo realistisch mogelijk te laten klinken. Vaak bootsen ze daarvoor geluiden na. Dit noem je sound design of geluidsontwerp.

  5. Vormgeving: Wat er in een film in beeld wordt gebracht noem je vormgeving, Het vormgeven van een filmscène is vergelijkbaar met het theater: er is decor nodig, kostuums, belichting en acteurs. Alles wat zich binnen het camera kader afspeelt noem je Mise-en- scene.

  6. Special effects: Vroeger werden special effects tijdens de filmopnames toegevoegd. Tegenwoordig gebeurt dit dankzij computertechnieken tijdens de montage.

Doen 2

  1. Bekijk onderstaande fragmenten van beroemde/bekende films uit de filmgeschiedenis. Welk fragment hoort bij welk genre? Drama, Comedy of Horror/thriller.

  2. Wat voor genre films of series kijk jij het liefst?

  3. Wat is je favoriete film of serie op Netflix? Leg uit waarom.

Image by freestocks

Verbreden

Dimensie: digitaal en analoog

We gaan wat dieper op de kenmerken van  film in en bekijken het effect van sommige  kenmerken. We gaan ook kijken vanuit de  dimensie Digitaal en Analoog. Digitaal is eigenlijk alles wat d.m.v. computertechnieken  wordt gedaan. Ook filmcamera's zijn tegenwoordig digitaal. Vroeger was alles analoog,  er werd niets met de computer nabewerkt of  toegevoegd. Film werd toen nog op een film- rol (negatief) opgenomen en er werd door  gewoon ouderwets te knippen (met een  schaar) en plakken (met lijm) gemonteerd. Weet jij wat de eerste volledig digitale film was? (Vraag je docent als je het niet weet)

​

De kenmerken die we nader bekijken zijn:

  1. Camerastandpunten bepalen de blikrichting of het perspectief. Kijk je door de ogen van het personage (subjectief) of kijk je vanuit een neutrale positie (objectief). Door in en uit te zoomen kom je dichterbij of verderaf. Termen zijn o.a.: close-up, distant shot en totaal shot.

  2. Door montage achteraf bepaald de regisseur de volgorde of tijdsverloop van de film. Chronologisch, flash-back, flash- forward zijn termen die hier van toepassing zijn.

  3. Special effects worden tegenwoordig meestal tijdens de montage door computertechnieken toegevoegd. Termen die bij special effect horen zijn o.a. green screen, CGI (computer-generated imagery) en bullet time effect.

Doen 3

  1. Bekijk de opening van Once upon a time in the West.  De openingsscène duurt eindeloos lang zonder dat er een woord gesproken wordt. Serge Leone laat de camera het verhaal vertellen. Welk camerastandpunt is zijn favoriet? Wat is het verhaal van de camera?

  2. De film Memento speelt op een bijzondere manier met tijd. In de film is de hoofdrolspeler zijn geheugen kwijt. Om zich dingen te herinneren maakt hij foto’s. Bekijk de opening. Leg uit hoe hier met tijd wordt omgegaan. De hele film wordt op deze manier gefilmd. Wat is het effect op de kijker, denk je?

  3. Bekijk een fragment uit de film King Kong,  waar je de analoge versie uit 1933 naast de digitale versie uit 2005 ziet. Noem 3 film-technische verschillen.

  4. Bekijk de link naar deze 6 one-minute-filmpjes. De kracht van deze one-minute filmpjes is dat ze een boodschap hebben, dat het kort is en dat de camera-standpunten heel snel wisselen. Bekijk ze ter inspiratie. Wat is volgens jou het beste filmpje?

Filmstudent

Verdiepen

In de keuzeopdracht doe je zelf een verdiepend onderzoek over één van de twee behandelde disciplines. Voor je een keuze maakt lees je de opdrachten goed door. Dan kies je de opdracht die je wilt gaan doen. De bedoeling is dat je door het maken van de opdracht meer leert of begrijpt over de discipline, het kunstwerk of de kunstenaar. Kies dus niet altijd het meest voor de hand liggende, maar kies ook om echt meer te weten te komen.

​

Een ding is altijd verplicht: het doen van een vooronderzoek. Dus voordat je aan de praktische opdracht begint ga je onderzoeken wat de discipline precies inhoudt, wat anderen ervan weten etc. Dit (voor)onderzoek maak je vóór je aan het praktische deel begint en lever je ook in.

 

Becijfering: Het cijfer dat je krijgt voor de verdiepende opdrachten telt mee als SE. Gebruik in je beschrijvingen of argumenten de kenmerken die je geleerd hebt bij de discipline.

Opdracht A: one minute

Maak een film die exact 1 minuut duurt (tot op de frame), niet korter, niet langer. Je zult merken dat deze regel bijzonder stimulerend werkt. Hoe slaag je erin om in 1 minuut een boeiend verhaal te vertellen?

​

Stap 1: vooronderzoek (individueel)

Ieder jaar zijn er festivals waar 1 minuut films vertoond worden. Maar op scholen is het ook een geliefde opdracht. Bekijk hier de winnende filmpjes van deze CKV leerlingen.

  1. Ben je het eens met de volgorde? Beschrijf waarom wel of niet (met argumenten).

  2. Geef antwoord op onderstaande vragen over de drie filmpjes. gebruik volledige zinnen:

  • Wat is een 1 minuut filmpje eigenlijk?

  • Wat valt op? Wat vertelt ieder filmpje?

  • Hoe zijn ze gemonteerd en opgenomen?

  • Wat spreekt je aan in de filmpjes?

  • Wanneer is voor jou een filmpje geslaagd. Schrijf je bevindingen hier op.

  • Lever je vooronderzoek in.

​

Stap 2: een 1-minuut video maken (samen)

  1. Lees de opdracht en de voorwaarden voor het te maken filmpje. De voorwaarden staan hieronder. Bepaal welk genre jullie gaan gebruiken. Bedenk wanneer je wat gaat doen en maak een planning voor de komende lessen.

  2. Maak een script waarin het verhaal staat en alle tekst en aanwijzingen voor de acteurs.

  3. Je maakt - voordat je gaat filmen - een storyboard. Bekijk deze video. In het storyboard moeten de tips verwerkt zitten die in de video verteld worden. Vraag je docent naar storyboards die je kunt gebruiken. Voordat je gaat filmen, laat je het storyboard aan je docent zien.

  4. Neem de film op. Edit de film en voeg muziek toe. Maak ook een aftiteling waarin alle namen vermeld staan.

  5. Upload de film bij 'opdrachten' of plaats daar een link naar YouTube.

Voorwaarden

  • Jullie film is in één van de volgende genres: drama, horror of comedy.

  • In defilm moet een duidelijk verhaal of boodschap zitten,

  • De kenmerken van film moeten jullie verwerken in de film.

  • Er moet muziek bij de film zitten die past bij het verhaal en/of genre.

  • De film moet precies 60 seconden duren, inclusief aftiteling.

  • Als de opdracht klaar is maak je de vragen “verbinden” om te reflecteren. 

​​

Klik hier voor de Rubric.

Cameraman

Opdracht B: Film special effect

Maak een korte film met special effect of visual effect met en zonder digitale middelen.

​

Stap 1: vooronderzoek (individueel)

  1. Bekijk deze video en beschrijf vijf analoge special effects in deze video met hun betekenis.

  2. Nog meer analoge special effects zie je in deze video. Beschrijf er drie.

  3. Beantwoord de volgende vragen:

    • Welke manieren zijn er om een special effect op te nemen zonder digitale middelen?

    • Welke films ken jij met special effects?

    • Wat voegen special effects toe?

    • Welk special effect vind jij echt ‘special’?

    • Welk special effect zou jij graag willen uitproberen?

    • Lever je vooronderzoek in.

​

Stap 2: een korte video maken (samen)

  1. Lees de opdracht en de voorwaarden voor het te maken filmpje. De voorwaarden staan onder de foto. Bepaal welk genre jullie gaan gebruiken. Bedenk wanneer je wat gaat doen en maak een planning voor de komende lessen.

  2. Maak een script waarin het verhaal staat en alle tekst en aanwijzingen voor de acteurs.

  3. Je maakt - voordat je gaat filmen - een storyboard. Bekijk deze video. In het storyboard moeten de tips verwerkt zitten die in de video verteld worden. Vraag je docent naar storyboards die je kunt gebruiken. Voordat je gaat filmen, laat je het storyboard aan je docent zien.

  4. Neem de film op. Edit de film en voeg muziek toe. Maak ook een aftiteling waarin alle namen vermeld staan.

  5. Upload de film bij 'opdrachten' of plaats daar een link naar YouTube.

Voorwaarden

  • Jullie film is in één van de volgende genres: drama, horror of comedy.

  • In defilm moet een duidelijk verhaal of boodschap zitten,

  • De kenmerken van film moeten jullie verwerken in de film.

  • Er moet muziek bij de film zitten die past bij het verhaal en/of genre.

  • De film duurt ongeveer 3 minuten.

  • Er zitten minstens 2 special effects in zonder digitale bewerking achteraf.

  • Als de opdracht klaar is maak je de vragen “verbinden” om te reflecteren. 

​

Klik hier voor de Rubric.

maxresdefault.jpg
bottom of page